Nu er det jul igen!

Juletraditioner

Inden længe kan de fleste læne sig tilbage og lade julefreden sænke sig. For mange vil juletiden også være spækket med traditioner, der fortæller hvad man skal og bør i denne juletid.

Jul

De færreste ved, at vi, når vi taler om ”jul” gør brug af en hedensk betegnelse. I dag bruger vi betegnelsen ”jul” om tiden omkring den 24 december – og Jesus’ fødselsdag. Der har været mange bud på, hvorfor lige netop ordet ”jul” er blevet det udvalgte. Sprogforskere mener, at ordet ”jul” er forbundet til ordet ”hjul”, og at julen dermed er markeringen af årets gang. Meget tyder på, at julen på denne tid havde funktion som nytåret har i dag.

Juletræet

En af de mest udbredte juletraditioner, er juletræet. Det første danske juletræ blev tændt på det sydsjællandske gods Holsteinborg i 1808. Præstesønnen fra godset flyttede sidenhen til København med sin lille familie. Et par dage før juleaften 1811 opstod der postyr udenfor familiens lejlighed i Ny Kongensgade, da præstesønnen baksede med at få et grantræ ind i lejligheden. Kl. 17 den 24 december kunne forbipasserende således se familien Lehmann fra Holsteinborgs strålende juletræ gennem vinduerne.

Juletræ

Man mener, at dette var det første københavnske juletræ. Først efter 1. verdenskrig slog juletræstraditionen bredt igennem, og selv her, var det langt fra alle, der havde råd til at erhverve sig et rigtigt grantræ. Derfor så man mange besynderlige substitutter som pyntede kosteskafter, selvbyggede træer og grene, der møjsommeligt blev pyntet med alt godt fra køkkenskuffen.

Rudolf med den røde tud

Det var oprindeligt den amerikanske forfatter C.C. Moore, der i 1823 udgav digtet ”A Visit from St. Nicholas”, hvor han lod julemandens kane blive ført af 8 rensdyr, hvoraf ingen bar navnet Rodolf. Nej, Rodolf som vi kender ham, blev opfundet så sent som i 1939 af forfatteren Robert L. May, der fik til opgave at skrive en julehistorie til stormagasinet Montgomery Ward. I 1949 så sangen ”Rodolph, the red-nosed reindeer” dagens lys, og herfra opstod den amerikanske idé om julemanden, som vi i dag også kender og elsker i Danmark. Først i 1983 blev sangen oversat til dansk og sunget af Bjarne Liller, og sådan byder Rudolf med den karakteristiske røde tud julen velkommen gennem de danske radioer.

Julebukken

Endnu engang skal vi tilbage til før-kristen tid for at finde en forklaring på en juletradition. Den besynderlige og ofte lettere deforme julebuk er som oftest konstrueret af halm og rød silkesnor. Tidligere blev begrebet primært brugt om en person, der var klædt ud som buk. Den udklædte buk huserede i julestuerne, råbte sjofelheder i hovedet på julegæsterne og skabte en masse ravage. Jo mere turmult, desto større jubel og bukken blev trakteret med æbleskiver og nødder.

Nissen

Også nissen har sine fødder plantet i en hedensk tradition. Oprindeligt holdt nissen til på gårdene, hvor den agerede en form for husgud og beskytter. Allerede på denne tid havde nissen en favoritspise, nemlig sødgrød (risengrød) med smørklat. Hvis man glemte sødgrøden, forvandlede husguden sig til en drillenisse, indtil grøden igen stod klar. Nissen som vi kender den i dag, blev genfødt med 1800-tallets borgerlige jul, og er i dag en uundværlig del af julens traditioner, eventyr og udsmykning.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s